Θεσσαλονίκη 1η Μάη 2001

«Κάτω από την άσφαλτο υπάρχει παραλία»

Πραγματοποιήθηκε Reclaim The Streets ενάντια στο καπιταλισμό και σε κάθε μορφή εξουσίας. Οργανώθηκε από ανοιχτή αντιιεραρχική συνέλευση. Ξεκίνησε στις 5.00 μ.μ. με συγκέντρωση 400 ατόμων σε κεντρική διασταύρωση της πόλης (Τσιμισκή με Γούναρη) . Με σφυρίχτρες , ταμπούρλα , τρομπέτες και χορό ακολούθησε κινούμενη γιορτή δρόμου στους κεντρικούς οδικούς άξονες της πόλης. Έξω από το αμερικανικό προξενείο διαβάσθηκαν μερικά λόγια σχετικά με την αιματηρή εξέγερση του 36’ στη Θεσσαλονίκη , η οποία ξεκίνησε από το καπνομάγαζο το οποίο σήμερα έχει μεταμορφωθεί στο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της πόλης και ταυτοχρόνως στεγάζει το αμερικανικό προξενείο.

Η κινούμενη γιορτή αφήνοντας αμήχανους τους μπάτσους με αυτόν τον τρόπο διαδήλωσης προχώρησε χωρίς καμία αντίσταση σε κατάληψη του πιο κεντρικού δρόμου της πόλης της Τσιμισκή. Η Τσιμισκή αποτελεί το βασικό σύμβολο της καταναλωτικής κοινωνίας όπως επίσης και της ιδεολογίας του αυτοκίνητου καθώς στη μέση της υπάρχουν 4 λωρίδες κυκλοφορίας οχημάτων οι οποίες χωρίζονται με κάγκελα από το αστραφτερό πεζοδρόμιο , το οποίο καταλήγει στις λαμπερές βιτρίνες των πιο διάσημων οίκων μόδας και τραπεζών .

Για μια σχεδόν ώρα 7.00 με 8.00 μ.μ. ο δρόμος παρέμεινε κλειστός υπό τη μουσική ηχείων και τον χορό του κόσμου ο οποίος συνεχώς αύξανε . Διάφορα χάπενινγκ , πολλά έντυπα , ζωγραφιές στη άσφαλτο και ποδόσφαιρο συμπλήρωναν τη γιορτή . Στις 8.00 έληγε η διορία των μπάτσων για εκκένωση του δρόμου καθώς η πόλη είχε κοπεί στα δυο και τα αυτοκίνητα σχημάτιζαν ουρές χιλιόμετρων .

Ως διοργανωτές αποφασίζουμε να «λήξουμε» τη γιορτή καθώς ενυπήρχε ο κίνδυνος επεισοδίων και κρίνοντας ότι ο κόσμος δεν ήταν έτοιμος για σύγκρουση με τους μπάτσους.

Μαζεύουμε τα ηχεία , αλλά ο κόσμος παρέμενε άλλος στο δρόμο και άλλος στο διπλανό πάρκο της Ναβαρίνου. Το διάστημα μεταξύ 8.00 και 12.00 ήταν εντελώς ανεξέλεγκτο. Από τη μια 500 έως 1000 άτομα να χορεύουν στην αρχή στο πάρκο και στη συνεχεία στο δρόμο και από την άλλη όχι παραπάνω από 50 άτομα στο οδόφραγμα που χώριζε τη κατάληψη δρόμου από τους μπάτσους να σπανέ πέτρες και να ανάβουνε κάδους σκουπιδιών ετοιμαζόμενοι για σύγκρουση.

Τελικά στις 12.00 σπάει η πρώτη βιτρίνα μιας τράπεζας και ακολουθούν αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Από τη μια κόσμος με κουκούλες να σπάει βιτρίνες , από την άλλη να έρχονται οι μπάτσοι οι οποίοι είχαν απομακρυνθεί σε απόσταση πάνω από 200 μέτρα πριν το πρώτο σπάσιμο , και από την άλλη ο περισσότερος κόσμος πανικόβλητος να μη ξέρει τι να κάνει. Τελικά με το πρώτο δακρυγόνο οι πάντες άρχισαν να τρέχουν προς τη πλατειά Ναβαρίνου . Το κυνηγητό είχε ξεκινήσει . Οι μπάτσοι πετάν δακρυγόνα , κάποιος κόσμος τους απαντά με πέτρες και οι περισσότεροι τρέχουν να σωθούν. Το reclaim the streets κατέληξε με 4 συλλήψεις ατόμων τα οποία σήμερα είναι όλα εκτός φυλακής.